Helsingin turvallisuus ja asukkaiden turvallisuuden tunne eivät toivomalla parane

22.03.2025

Alkuvuodesta julkaistun tutkimustiedon mukaan Helsinkiläiset pitävät kaupunkiaan yleisesti ottaen turvallisena, mutta tilanne on viime vuosien aikana heikentynyt. Kun puhumme turvallisuudesta, on hyvä muistaa, että asukkaiden oma turvallisuuden tunne ja rikostilastot ovat kaksi eri asiaa. Yksilön turvallisuuden tunne koostuu hänen omasta käsityksestä, miten hän kokee oman turvallisuutensa ovesta ulos astuessaan. Rikostilastot edustavat jo tapahtuneita rikoksia ja antavat kuvan faktaan perustuvasta Helsingin turvallisuustilanteesta. Rikosten vähentäminen edistää asukkaiden turvallisuuden tunnetta, mutta mitä muuta kaupunki voi tehdä yhdessä viranomaisten kanssa asukkaiden turvallisuuden tunteen kohentamiseksi? Alhainen rikollisuus ja asukkaiden turvallisuuden tunne ovat elinvoimaisen pääkaupungin ehdottomia edellytyksiä.

Kohdennettua rikosten torjuntaa yhdessä viranomaisten kanssa

Poliisi on päävastuussa rikosten torjunnasta ja kovista toimista Helsingissä. Kaupunki ja kolmas sektori voivat kuitenkin aktiivisesti osallistua rikosten ehkäisemiseen pehmeiden toimien kautta. Poliisilta on saatava ajankohtainen tieto ja data kaupungin turvallisuustilanteesta, minkä perusteella on laadittava kohdennettu suunnitelma siitä, miten kaupunki ja yhteistyökumppanit voivat kantaa kortensa kekoon. Missä rikoksia tapahtuu tilastollisesti enemmän? Miksi näin on? Juurisyyt on perattava läpi ja toimet on kohdennettava sen mukaan. Luuleminen ja toivominen eivät johda mihinkään!

Tiedotetaan toimista ja turvallisuustilanteesta rehellisesti

Asukkaiden turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa luottamus kaupunkia ja viranomaisia kohtaan. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää, että julkiset tahot jakavat tehokkaasti tietoa siitä, mitä turvallisuustilanteen eteen tehdään ja miltä se näyttää. Pelon lietsomiseen ei tule lähteä, mutta määrätietoinen ja rehellinen tiedottaminen on asukkaiden oikeus. Tiedottamista ei myöskään tule politisoida. Sinisilmäisyydelle ei tässä tilanteessa ole tilaa, vaikeista asioista on uskallettava puhua ja sen mukaan on toimittava!

Tuetaan ryhmiä ja alueiden asukkaita, jotka tuntevat olonsa turvattomaksi

Puolivuosittaisen Helsinki-barometrin mukaan turvallisuuden tunne ilta-aikaan on heikentynyt viime vuosien aikana etenkin naisten osalta. 37 % vastanneista naisista eivät kokeneet omaa asuinaluettaan turvallisena viikonloppuiltaisin. Vastaava luku oli 19 % miesten osalta. Vastaavat luvut olivat 23 % ja 6 % vielä syksyllä 2021, joten tilanne on selvästi heikentynyt. Asuinalueiden välillä on myös eroja, sillä turvattomuuden tunnetta esiintyy enemmän sosioekonomisesti heikoimmilla alueilla. Resurssit ja toimet on suunnattava sinne, missä tarve on suurin!

Vaikka Helsingin turvallisuustilanne on yleisesti ottaen hyvä, kolikolla on aina kääntöpuolensa. Kielteinen kehitys on pysäytettävä. Tärkeintä on, että kaupunki toimii yhdessä viranomaisesti kanssa kohdennetusti, määrätietoisesti ja rehellisesti.